User Testimonials

NYWO4215
Mike Gibby – Independent Researcher

“I have been very happy with the service provided at Malaysiana & Archives Division, Perpustakaan Hamzah Sendut. The collection includes some extremely useful materials for the study of pre-independence Malaya. The staff are professional, knowledgeable, patient, most approachable and friendly. They take an interest in one’s research and in one notable case took the trouble to try and source materials from other institutions on my behalf. Conditions in the library are comfortable and good. Reprographic services are adequate.

IMG_9600
Mahani Musa (Prof. Dr.) – PPIK, USM

“Bahagian Malaysiana dan Arkib USM  mempunyai pelbagai koleksi buku dan dokumen yang dapat memberi manafaat kepada pelajar dan penyelidik.  Antaranya yang berguna bagi pengkaji-pengkaji sejarah ialah koleksi Malaysiana dan arkib, tesis, kertas kerja seminar, buku nadir dan koleksi khas persendirian. Koleksi khas persendirian merupakan fail-fail milik orang perseorangan atau pertubuhan yang boleh menjadi sumber penting bagi sesuatu kajian sejarah sama ada sejarah politik, ekonomi, sosial dan institusi.”

phksalleh 4
Muhammad Haji Salleh (Prof. Emeritus Dr.)

 

“Sebuah perpustakaan ialah teman ilmu dan renungan tentang kehidupan yang paling akrab. Dulu kata orang Melayu Riau, “Kalau nak tau tentang manusia, masuklah ke belantara. Tapi saya kira kita juga harus masuk ke dalam perpustakaan (setelah masuk ke belantara.). Dalam belantara buku Malaysiana ada wajah manusia Malaysia, ada bayang jiwa dan rohnya. Ada kebijaksanaan yang sudah  kita lupa.”

“Saya selalu mengutip sudut wataknya dalam buku-buku awal dan langka di sini. Oleh kerana saya menyelidik dalam bidang sastera Melayu-Nusantara dan juga Asia Tenggara, maka saya sering menelaah buku-buku dalam bahagian ini. Sementara itu saya juga seronok kerana dapat menyumbang buku, majalah dan  suratkahbar  yang saya selamatkan daripada Kedai Buku … . Saya juga menyerahkan meja dan almari dari kedai buku itu. Ada sejarah dan wajah Pulau Pinang dalam bahagian ini.”

 

 

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: